pondělí 1. února 2016

Jestli máte rádi makovník, tak tenhle koláč Vám budu chutnat určitě taky. Je to v podstatě bezlepková verze makovníku doplněná o lehounký citrónový krém a co budete potřebovat:

Makový koláč

150g namletého máku
120g kukuřičné hladké mouky
200ml jablečného moštu či 100 % džusu
3 vejce
50g třtinového cukru
3 lžíce bio slunečnicového oleje
1 lžičku jedlé sody

Krém 

500g bílého jogurtu Hollandia
200g zakysané smetany
1 velký bio citrón
2 lžíce akátového medu či jiného medu nebo sirupu

2 lžičky kůry z bio citrónu na ozdobu 

Jak na to ?

Nejprve si večer předem připravíme základ na krém. Smícháme jogurt a smetanu a vlijeme do sýta, které jsme vyložili  plátýnkem, pod to dáme misku a uložíme do lednice min. na 12 hod a necháme vykapat. Z tohoto základu se dá udělat spoustu dobrých věcí, jsou z něho výborné pomazánky i krémy či smetánky.

Makový koláč

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, bílky vyšleháme do sněhu.  Do žloutkové směsi  postupně vmícháme zbytek ingrediencí  a nakonec lehce vmícháme sníh.  Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 25 minut. Hotový koláč necháme vychladit.

Krém

Vykapaný jogurt se smetanou vykoplíme do misky a vyšleháme s medem, přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a vymačkanou citrónovou šťávu.

Na vychladlý koláč rozetřeme krém a dozdobíme nastrouhanou kůrou. Necháme uležet v lednici.  



Tagged: , , ,

0 komentářů:

Okomentovat